Παράταση ως 31 Δεκεμβρίου 2025 για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στάβλων

Παράταση ως 31 Δεκεμβρίου 2025 για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στάβλων

Περιθώριο 15 μηνών απέκτησαν εκ νέου οι επαγγελματίες, των οποίων οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεων λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης, ώστε να λάβουν την έγκριση λειτουργίας/ίδρυσης, όπως ενημέρωσε μέσω ομιλίας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Όπως ίσχυσε το 2022 και 2023, η παράταση δίνεται προκειμένου να λάβουν  έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, εγκαίρως οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Αναστολή διοικητικών πράξεων:

Σύμφωνα με την τροπολογία, μέχρι τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, μετά από τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας της παρούσας, η κτηνοτροφική εγκατάσταση μπορεί να λάβει έγκριση λειτουργίας ή να προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, αφού καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο έχει επιβληθεί.

Να σημειωθεί ότι «οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις της περιβαλλοντικής, υγειονομικής, λατομικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας».

Αιτήσεις στις ΔΑΟΚ:

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται ότι «όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις 31.12.2025. ‘Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου. Οι διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθεί η άδεια διατήρησης της παρ. 2.».

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στα ζώα πέραν του 6ου έτους ηλικίας:

Παράλληλα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός, αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023.