Αναμένεται ο νέος κύκλος “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ”

Αναμένεται ο νέος κύκλος “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ”

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακά εργαλεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)» για την ενίσχυση και των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ιδρυθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 135 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας επιταγές (vouchers) για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αποτελεί ένα από τα τρία προγράμματα της Δράσης «Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Πρώτος κύκλος:

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι, με το συνολικό ποσό της επιχορήγησης στα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Ειδικότερα, ενισχύθηκαν επτά στις δέκα επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως πέντε άτομα προσωπικό, ενώ πάνω από το 60% του ποσού της ενίσχυσης δόθηκε στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 250 άτομα. Περίπου το 70% της δημόσιας δαπάνης απορροφήθηκε από τους δικαιούχους σε εφαρμογές για τη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.